How to make: A pinch cup

Hoi en welkom bij mijn aller eerste tutorial waar ik je zal uitleggen hoe je zelf een pinch cup kunt maken. "Pinchen" is een van de oudste technieken waarbij je door het knijpen van de klei met je duimen een vorm maakt. Omdat je in essentie alleen je handen en de klei nodig hebt, is het maken van een pinch cup een leuke en toegankelijke manier om kennis te maken met keramiek.


Meestal heb ik wel een paar pinch cups in mijn shop staan. Klik hier om deze te bekijken.


Voor mijn project Koppie-Kopjes heb ik heel veel pinch cups gemaakt. Door het gebruik van verschillende soorten klei en glazuur is er niet één hetzelfde. klik hier als je de koppie-kopjes wilt bekijken.


De tutorial is gratis toegankelijk voor iedereen die graag met keramiek bezig wilt zijn. Sharing is caring!
Mocht je nou geen klei, kiln en/of glazuur tot je beschikking hebben dan kun je bij mij voor € 19,95 je eigen "Pinch cup pakket" aanschaffen.
Je ontvangt dan 325 gr klei, onderstaande informatie op papier en de service om door mij je kopje laten bakken en glazuren (type klei en glazuur in overleg en afhankelijk van voorraad).
De klei kan worden afgehaald of wordt met de post opgestuurd. Zodra de vorm droog is kun je deze bij mij afleveren (dit kan door de kwetsbaarheid van de ongebakken klei niet met de post).
Ik kan het kopje wel na het bakken met de post toesturen. De verzendkosten zullen dan in rekening gebracht zullen worden.

 

Mocht je nog vragen hebben, stuur dan een mailtje naar info@studio-groei.com


Veel plezier!
Jessie

 

Sale!

Pinch cup pakket

€ 25,00 € 19,95
Sale!

Pinch cup pakket

€ 25,00 € 19,95

Met het pinch cup pakket ontvang je 325 gr klei, onderstaande informatie op papier en de service om door mij je kopje laten bakken en glazuren (type klei en glazuur in overleg en afhankelijk van voorraad).De klei kan worden afgehaald of wordt met de post opgestuurd. Zodra de vorm droog is kun je deze bij mij afleveren (dit kan door de kwetsbaarheid van de ongebakken klei niet met de post).
Ik kan het kopje wel na het bakken met de post toesturen. De verzendkosten zullen dan in rekening gebracht zullen worden.

 

Mocht je nog vragen hebben, stuur dan een mailtje naar info@studio-groei.com

 

Benodigdheden

 

 • Een bolletje klei (gewicht afhankelijk van de gewenste grootte)
 • Een glaasje water
 • Optioneel: Een mes en een roerhoutje (of een ander plat object van hout)
 • JE HANDEN!

 

 

How to make a pinch cup

 

 • Heb je een "Pinch cup pakket" besteld dan is je klei al gewedged. Gebruik je je eigen klei? Zorg dan dat je de klei goed wedged van te voren.  "Wedgen" is het kneden van de klei op een bepaalde manier (hier zal ik in de toekomst ook een filmpje over maken) Dit doen we om eventuele luchtbellen, die er voor kunnen zorgen dat je werk barst in de oven, eruit te halen. Ook zorgt dit ervoor dat het "geheugen" van de klei (ja ja dit is echt een ding) gereset wordt. Dit verkleint de kans op vervormingen tijdens het bakken.
 • Maak een balletje van je klei.
 • Duw met de duim van je dominante hand een kuiltje in de klei terwijl het balletje langzaam ronddraait in je andere hand. Het is belangrijk om dit zo gelijkmatig mogelijk te doen.
 • Voel af en toe met je duim en wijsvinger hoeveel klei er tussen zit. Als je ongeveer 1 a 1,5cm aan klei over hebt (dit wordt de bodem van je pinch cup), is het tijd om het gaatje een beetje breder te maken.
 • We werken van onder naar boven. Duw met een knijpende beweging de klei van beneden naar boven. Probeer ook dit zo gelijkmatig mogelijk te doen. Je merkt het al, consistentie is key.
 • Je gaat hiermee door tot je een vorm hebt bereikt waar je tevreden mee bent.
 • Als laatste gaan we ook de rand bewerken. Maak ook hier een knijpende beweging omhoog. Eventuele scheurtjes kun je voorzichtig met wat water en je vinger weg wrijven.
 • Mocht de rand van je kopje heel onregelmatig zijn, dan kun je met een plat, liefst houten, voorwerp zachtjes op de rand tikken zodat deze wat gelijkmatiger wordt.
 • een andere optie is om met een mesje voorzichtig de bovenste rand af te snijden. Doe dit pas als de klei zo droog is dat het niet meer vervormd wanneer je het oppakt. Is je kopje lichter van kleur geworden, grote kans dat hij dan te droog is. Je kunt hem dan beter niet meer snijden omdat hij dan kan breken of brokkelt. Dit geeft lelijke randen en drinkt niet lekker. (maar bij twijfel, gewoon doen. Daar leer je van. Als het niet goed gaat mag je mij de schuld geven. Plus je kunt altijd weer opnieuw beginnen. Zo lang je klei ongebakken is, ben je safe).

 

Tadaaa je kopje is af! Afhankelijk van de luchtvochtigheid kan het 2 dagen tot 1 week duren voordat hij droog genoeg is om de kiln in te gaan. Het is ECHT belangrijk dat je kopje goed droog is. Als het vochtgehalte te hoog is, kan deze exploderen in de kiln. Dan ben jij verdrietig want al je harde werk is voor niks geweest en ik verdrietig omdat mijn kiln kan beschadigen.

Deze eerste stook noemen we een biscuit stook en gebeurt op een temperatuur rond de 1000 graden Celsius. Wanneer je kopje biscuit gebakken is kan hij geglazuurd worden. Na het glazuren mag hij nog een rondje in de oven. Ditmaal wordt hij gebakken op een temperatuur van rond de 1200 graden Celsius. Door deze temperatuur wordt je kopje "watervast".

Na een afwasbeurt is je kopje klaar voor gebruik! Hoe cool is dat! Je drinkt voortaan al je bakkies uit je eigen kopje! In principe zijn ze vaatwasbestendig. Het kan zijn dat door het zuur in de vaatwastabletten je glazuur wat doffer wordt met de tijd. Daarom raad ik altijd aan om je kopjes met de hand te wassen.

 

Hey, je stuurt mij toch wel even een foto van eigen kopje?

Heb je na deze lap tekst toch nog vragen stuur dan een mailtje naar info@studio-groei.com of stuur mij een DM via Instragram:  Studio.Groei